HELICOBACTER PYLORI HIT ME

Na een paar weken maagpijn, of eigenlijk een soort maagkramp te hebben, en daardoor alle zin in eten te verliezen, bracht ik dat ter sprake bij de huisarts.

Eerlijk gezegd was ik voor iets anders daar en zei ik het terloops. Ze ondernam meteen actie en dat was maar goed ook, want uiteindelijk bleek dat ik een bacterie in mijn maag had die niet goed voor me was, met de ietwat mysterieuze naam Helicobacter Pylori.

Wat is Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori is een bacterie die in de maagwand zit en kan overleven in het zure milieu van je maag. En die maagzweren en zelfs maagkanker kan veroorzaken. Nou had ik er vooral maagpijn van, maar goed, het is niet echt een relaxt idee. En daarbij komt voor mij persoonlijk dat twee vrouwelijke leden uit mijn directe lijn (veel te vroeg) zijn overleden aan maagkanker.

Je maag is normaal gesproken een plek waar alles wat er binnenkomt alvast voor een deel wordt ontmanteld doordat je maagzuur zo zuur is. Ik ga wat kort door de bocht want het is een veel complexer proces, maar het punt is dat je maagzuur bijna alles aankan, maar deze bacterie overleeft dat dus gewoon.

De maagbacterie komt veel voor op plekken waar hygiëne niet optimaal is, in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden. In Nederland wordt geschat dat zo’n 15% van de mensen onder de 40 besmet is met deze bacterie. Ik ben 39 en val dus nog net in die categorie.

De besmetting vindt plaats als je kind bent, met name als je onder de 5 bent. Ik vraag me wel af waar ik ‘m heb opgelopen en hoe. En hoe ik/je het dus zou kunnen voorkomen bij kleine kinderen. Maar goed, zoals mijn moeder zou antwoorden op mijn vraag ‘Hoe kom ik hieraan?’: Het gaat erom hoe je ervan áf komt.

Feit is wel dat Helicobacter en ik een long way back gaan, blijkbaar.

Hoe weet je of je Helicobacter Pylori hebt?

Als ik de bronnen goed interpreteer, is dat dus lastig. Ik kreeg maagpijn en maagkramp waardoor het balletje ging rollen, maar dat gebeurt dus niet bij iedereen en niet op een bepaald moment.

Andere symptomen zijn bijvoorbeeld misselijkheid, last van maagzuur en snel een vol gevoel na het eten. Check even het artikel op thuisarts.nl voor meer informatie hierover.

Om het zeker te weten, moet je het laten testen. Dat doe je door (joehoe, TMI) je poep in te leveren bij het lab. Je krijgt daarvoor een verwijzing, en een potje 🤓, van je huisarts. Zet ‘m op.

Hoe krijg je het?

Je loopt de bacterie dus in de meeste gevallen al op voor je 5e verjaardag. And then it just sits there. Ik als relatieve leek vind dat toch een wonderlijk idee. De bacterie komt vaker voor in minder hygiënische omstandigheden. Waar in Nederland zo’n geschatte 15% van de 40minners (ben ik nog heel even!) besmet is, is dat in ontwikkelingslanden 90% van de bevolking.

Ik vraag mij af of ik mijn kinderen ook heb besmet. Hygiëne is natuurlijk 1 ding, maar als je terugdenkt aan hoe intens je met elkaar leeft vooral als ze nog zo klein zijn. Vooral als moeder, ja, de navelstreng wordt wel doorgeknipt na de bevalling maar je vreet die kinderen alsnog bijna op in de tijd die volgt. Ik kan het niet goed uitleggen, maar je leeft zo dichtbij elkaar. En er wordt hier in huis ook flink wat afgekust. Geef je het zo misschien door?

Wat moet je doen tegen Helicobacter pylori?

Nou, je krijgt dus een sloot pillen die best intens is.

Je krijgt namelijk een dubbele antibioticakuur. Twee verschillende antibiotica, amoxicilline en claritromycine, die je tegelijk slikt, plus een maagzuurremmer, ik kreeg esomeprazol.

2 capsules amoxicilline (de geel met rode), 1 pil claritromycine (de pil met de D erop) en 1 capsule esomeprazol (geel-wit). En dan 2x per dag. Je doet het voor het goede doel natuurlijk, maar het is niet bepaald fijn. Het is gewoon echt veel.

Dit doe je een week, en daarna slik je nog een maand alleen de esomeprazol 1x per dag. Dit is om je maagslijmvlies de kans te geven zich te herstellen. Blijkbaar sloopt het niet alleen de bacterie weg.

Let op: ik betaalde een groot deel van de kosten voor deze medicatie uit mijn eigen risico. Specifieker nog: de medicatie zelf werd grotendeels vergoed (behalve de claritromycine) maar de dienstverlening van de apotheek niet. En als je dan 3 medicijnen ophaalt, tikt dat aan. Ik ben vrij minimaal verzekerd. Maar just so you know.

Herstellen

Ik ben nu ongeveer een week klaar met de antibioticakuur en na een paar dagen begon ik te merken dat mijn maag rustiger werd, hoewel er andere onderdelen van mijn spijsverteringssysteem van de leg raakten. Ik verwacht dat de bacterie helemaal bestreden is en dat ik het nu niet meer heb. Boven alles is dat fijn en ben ik daar natuurlijk blij mee.

De volgende fase is herstellen van het middel dat de kwaal heeft opgelost. Bacteriën an sich zijn niet slecht. Er zijn ook veel goede bacteriën die je nodig hebt voor een goede spijsvertering (het microbioom) en die worden ook weggevaagd door de antibiotica. Ik merk dat dat op mijn leeftijd steeds iets subtieler moet en, ja hoe zal ik het positief formuleren… het heeft meer aandacht nodig. Ik krijg veel sneller een opgeblazen gevoel, wat een mooie en maatschappelijk correcte term is voor veel lucht in je darmen en dat je dus scheten moet laten. Althans, als dat lukt, want dat is ook niet bij iedereen het geval, wat het eigenlijk nog vervelender maakt.

Hoe dan ook, geen wenselijke situatie.

Het schijnt te helpen om je microbioom weer aan te vullen met goede bacteriën en daarvoor heb ik de tip opgevolgd van mijn vriendin Gaia en een potje met pre- en probiotica-capsules gekocht. Die ik, naast de esomeprazol, nu ook nog trouw doorslik.

Je hebt ze van meer merken, deze was toevallig 1+1 gratis bij Holland & Barrett toen ik ze ging halen 😄

Daarnaast gebruik ik op aanraden van mijn (antroposofische) huisarts Luvos Heilaarde. Bijzonder spul, het is namelijk grond. Aarde. Löss om precies te zijn (gaat er al een aardrijkskundelesbelletje rinkelen?). Ik merk dat dit spul mijn spijsvertering helpt. Om kort te gaan: minder opgeblazen, minder lucht, veeeeeel comfortabeler gevoel en minder foodbaby.

In mijn weekvlog #5 laat ik het zien en vertel ik erover: https://youtu.be/OrM1UoZHe7Q?si=s-dkUNvVbfWH2J9L&t=601
Via deze link kom je ook meteen op het stukje van de vlog waar ik het laat zien.

Goed ik ben dus een bacterie lichter. Gezien mijn familiegeschiedenis met maagkanker weet ik dat de directe familie is geadviseerd om rond hun 40e te laten testen op Helicobacter en dat ga ik mijn kinderen nu ook adviseren, omdat ik ‘m dus blijkbaar ook had.

Heb je dit ook (gehad) of heb je vragen over mijn blog, laat het me weten in de comments of kom even naar mijn Instagram: @ijlien

Bronnen

  1. https://www.mlds.nl/ziekten/helicobacter-pylori-infectie-met
  2. https://www.thuisarts.nl/maagklachten/ik-heb-maagklachten-en-maagbacterie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven