Een kind met huisstofmijtallergie

Wrijven in en knipperen met zijn oogjes, die regelmatig rood waren aan het einde van de dag.

Nachtelijke, lange niesbuien waarvan je als ouder met chronisch slaaptekort (haven’t we all) alleen maar kan hopen dat hij erdoorheen slaapt. En dat lukte ‘m gelukkig vaker wel dan niet, maar je zag aan zijn gezichtje dat er van echt goede nachtrust geen sprake was.

Het werd ons wel duidelijk dat onze 5-jarige reageerde op iets, maar wat? We hadden twee katten (waarvan er nu nog 1tje over is) dus ik kreeg het al Spaans benauwd bij het idee dat hij allergisch zou zijn voor onze poezen.

Tegelijkertijd heeft hij sinds 2022 astmatische aanvallen gehad, met als ’toppunt’ een ziekenhuisopname. Als je zoontje op deze wijze belast is, dan wil je er alles aan doen om te zorgen dat een eventuele allergie zo’n aanval niet triggert. Want waar die vandaan komen, is soms ook nog een raadsel.

De allergietest

We lieten dus een allergietest uitvoeren en ja, dat doen ze door middel van bloedonderzoek. Echt helemaal niet leuk om een kind bloed af te laten nemen. Je kiest echt niet voor de lol om een allergietest bij je kind uit te laten voeren. Bloed laten prikken is al iets waar menig volwassene niet op zit te wachten, laat staan een kleuter.

Hij sloeg zich er manmoedig doorheen en het cadeautje naderhand was dik verdiend. En toen was het wachten op de uitslag.

De uitslag van de allergietest

We moesten een week of anderhalf later weer een keer naar de kinderarts toe voor een controle en spraken af dat we dan de uitslag zouden krijgen. Godzijdank waren het niet de katten, maar wat was het dan wel?

Huisstofmijtallergie.

Ohja, en honden. Maar honden van dichtbij zien onze kinderen zelden. Sterker nog, ze zijn er bang voor. Maar das weer voor een andere blog.

Een allergie ontwikkelt zich doordat het getriggerd wordt. Zijn hondenallergie is dus wel duidelijk, maar niet enorm evident aanwezig. De drie honden die in hun ‘safe zone’ zijn opgenomen (ja, die wel, maar de rest is nog steeds eng 😅) zien ze 1 of 2 keer per jaar. En dan hoeven we dus niet eens echt rekening te houden met de allergie.

Maar die huisstofmijtallergie daarentegen…

Wat doe je tegen een huisstofmijtallergie?

Ja, dat is dus wat je dan googelt. Maar waar het op neerkomt is dat je vooral het gehalte aan stof probeert te beperken. Stof. Dat spul wat in de lucht hangt en werkelijk overal in je huis ligt. Dat als je een kastje afneemt en je omdraait, dat het er alweer op ligt. Dat spul.

Het is wel duidelijk dat je aan stof en huisstofmijten niet ontkomt. Ook niet als je een brandschoon huis hebt en elke dag met desinfectietroep je huis rond gaat. Maar wat kan je dan wel doen?

Luchten

Buitenlucht is een van je grootste vrienden. Wanneer het kan, zet je de ramen tegen elkaar open. Zet je de achterdeur open naar tuin of balkon. En laat je zoveel mogelijk frisse lucht binnen gedurende de dag.

Maar dan realiseer je je dat dat in den Hollandschen herfst, winter, lente én zomer best nog weleens lastig kan zijn. Als de regen met bakken uit de hemel komt, zet je niet met plezier je deuren wagenwijd open. Probeer het toch waar het kan te doen, iets is beter dan niets.

Lucht ook wanneer mogelijk het dekbed van je kind. Ik hang ‘m dan -weet ik het- een uur over de waslijn op het balkon.

Matrashoes, kussenhoes en dekbedhoes anti-allergeen

Na een paar maanden hebben we ook hoezen voor zijn bed gekocht. Dat is best een uitgave… Ik betaalde ruim 200 euro ervoor en het wordt niet altijd vergoed. Maar check echt je zorgverzekeraar, wie weet ben jij er wel voor verzekerd. Toch was ik best wel onder de indruk van het bedrag. Ook voor ons is 200+ euro zeker niet niks, maar we kunnen het wel betalen. Hoe verdrietig en frustrerend moet het zijn voor ouders waarbij dat niet lukt en die wel weten hoe fijn het is voor de gezondheid van hun kind. Je bent er geen mindere ouder om, maar het voelt wel naar denk ik.

Overigens heb ik niet de goedkoopste versie gekozen, dus je kan wel goedkoper uit zijn. Toch blijft het een flinke uitgave.

kussenhoes anti allergie
Close-up van de anti-allergene kussenhoes

De hoezen zijn wel echt de aankoop van het jaar geweest. Van niesbuien in de nacht en ochtend (waarvan hij dus slecht sliep of wakker werd, vooral als het al richting de ochtend ging) met echt 30, 40 keer niezen, ging het vrijwel direct naar helemaal GEEN niesbuien! Wauw, wat een effect!

Je doet de hoezen om het matras, het dekbed en het kussen en daarover doe je dan weer het beddengoed. Je wast de hoezen voor je ze gaat gebruiken. Schrik niet als je het oncomfortabel vindt voelen als je ze net uitpakt en denkt: wat heb ik nu weer gekocht?! Een keer wassen doet wonderen en dan wordt het helemaal zacht en fijn. Daarna was je ze 1 of 2 keer per jaar.

Ik kocht de Sanamedi Gold set bij Allergiezorg.nl.

binnenkant anti allergeen kussenhoes
Dit is de binnenkant van de anti-allergie kussenhoes

Stofzuigen… als hij er niet is!

Ik ben dus geregistreerd met iemand die bijna vergroeid is met de stofzuiger (die mannen bestaan!) en die het tot zijn dagtaak maakte om te zorgen dat hij stofzuigde wanneer onze zoon niet thuis was. Stofzuigen helpt, maar het werpt ook een boel stof op dus doe het waar hij niet bij is.

De stofzuiger legen we nu ook buitenshuis in de zwarte bak in plaats van binnen in de prullenbak. Alle beetjes helpen.

Doe kleden weg

Vooral op die laminaatvloertjes vind ik het heerlijk om een dik zacht kleed neer te leggen… nou die kon dus ook uit zijn kamer weg want als er iets een stofnest is, dan is dat het wel.

Nu ligt er niets en dat kan dus best wel koud zijn. Spelen op die vloer in de winter is niet per se fijn. Een oplossing hebben we gevonden, of: die hadden we toevallig in huis, in zo’n puzzelmat. Een paar jaar terug kregen mijn kinderen die voor een verjaardag, een ‘simpele’ puzzelmat met 36 stukken in de kleuren van regenboog. Naar later bleek het meest briljante cadeau ooit.

Wat een plezier hebben ze daarvan, al jaren dus. En, het blijkt ook nog eens te kunnen functioneren als niet-zo-stofnesterig-(speel)kleed.

puzzelstukken speelkleed allergisch kind

Haal knuffels en kussentjes weg van het bed

Dit was wel even slikken.. zijn knuffels moesten weg. In elk geval weg van zijn bed. En dat terwijl deze van de 3 jongens nog de meest knuffelminded was. Ik heb het nooit helemaal over mijn hart kunnen verkrijgen en onze tussenoplossing is dat hij niet 4 maar 1 knuffel uitkiest, en als hij in slaap is gevallen, leggen we de knuffel bij zijn voeteneinde. In elk geval niet bij zijn gezicht.

Doe speelgoed in afsluitbare boxen

Op zijn kamer had ik een ontzettend leuke speelgoedkist staan, maar zonder deksel. Dat was een enorme stofvanger en als je daar speelgoed uit pakte, hielp dat dan ook niet echt mee in het weren van stof. Ook die heeft dus het veld moeten ruimen. Nu heb ik een aantal kleinere plastic boxen gekocht, die we kunnen afsluiten met een deksel.

Ik moet eerlijk zeggen dat het wel heel opgeruimd staat, maar het is natuurlijk wel minder gezellig dan zo’n leuke houten mintgroene speelgoedbak.

Wat we nog willen doen

Gelukkig hebben we niet zoveel vloerbedekking in huis. Ik heb meer met een gladde vloer en een kleed erop. Beneden is onze hele vloer van marmoleum, op de tweede etage waar de kleinere jongens slapen is alles laminaat en op de eerste verdieping is het half laminaat, en half vloerbedekking.

Ik zou deze vloerbedekking graag nog eens vervangen voor laminaat, maar het loopt door tot over de trap. Dus dat heeft wat meer voeten in de aarde dan even lostrekken en laminaat leggen.

Hoe dan ook helpt het om je huis in te richten zodat je zo makkelijk mogelijk, zo veel mogelijk stof kan opruimen.

Daarnaast kijk ik sinds ik dit weet al met een schuin oog naar zo’n luchtzuiveringsapparaat (bijvoorbeeld van Dyson), een vrij prijzige aanschaf. Het succes van de beddenhoezen heeft deze wens wat meer naar de achtergrond gedrukt. En toch blijft het vervelend als hij ’s avonds toch weer met rode oogjes knipperend aan tafel zit te eten. Ik zou zo’n ding in ons geval dan ook in de woonkamer neerzetten.

Ben je er ook achter gekomen dat je kind huisstofmijtallergie heeft? Heb jij nog tips of wil je er iets anders over delen? Laat het gerust hieronder achter in de comments. In elk geval veel succes, hopelijk groeien onze kinderen eroverheen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven