quotes-933816_640

Alleen sukkels hebben het druk

Vorig jaar verscheen er in het NRC een artikel met bovenstaande titel. Een heel tof artikel met wat goede inzichten over druk zijn en tips om te zorgen dat dat wat minder wordt. Deze tips zijn gericht op je werk, maar wat als ik die eens probeer om te buigen naar het moederschap? En dan bedoel ik voornamelijk in de thuissituatie.

Iets dat ik wel erg interessant vond is dat drukte drukte creëert. Rennen van meeting naar meeting, eindeloze stroom e-mails beantwoorden en constant appjes beantwoorden. Zolang je dat blijft doen, blijft het je ook overkomen. Vrij vertaald naar het moeder zijn is dat hollen naar boven en weer naar beneden, poetsen, opruimen, toeten vegen, haren kammen, luiers verschonen, appen met je man/vrouw/bff en uiteindelijk als alles lief speelt, zelf uitgeteld op de bank ploffen terwijl dat stemmetje achterin je hoofd zeurt dat je eigenlijk nu met je kind moet gaan spelen..

Aan het einde van het artikel staan 5 tips. Op zakelijk vlak dus. Die ga ik hieronder proberen toe te passen op omgaan met je kind(eren) als je samen thuis bent.

Creëer concentratie

Het punt hier is manage your attention. Zet je e-mailmeldingen uit en leg je telefoon weg. Dat kun je als moeder ook doen. Met kinderen is niets te plannen en je zult zien, als jij net op de grond mee wilt spelen besluit er één het op een janken te zetten. MAAR. Van tevoren kun je vaak toch al een beetje zien wanneer op de dag zowel jij als je kind(eren) een moment hebben waarop er niet per se gegeten of geslapen of een ouder broertje of zusje opgehaald hoeft te worden. Bedenk dan dat je op dat moment even quality time maakt. Leg je telefoon weg, zet hem op stil of met de meldingen uit. Wees even echt in het moment en bouw een Duplo-toren, lees een boekje voor, leg een puzzel of ga lekker even stoeien.

Plan je tijd in grote brokken

Hm, plannen.. jaja.. Zo goed en zo kwaad als het gaat, kun je je werkzaamheden (schoonmaken, strijken, je administratie bijwerken of thuis werken) plannen in blokken. Slaapt je kind nog 2 uur op een dag, dan kun je anderhalf uur daarvan aan werk besteden en een half uurtje lekker voor jezelf. Boodschappen doen kan samen, en als je daar de tijd voor neemt (als dat lukt) is dat ook al heel gezellig. Lekker wandelen of fietsen met je kindje(s), om de haverklap stilstaan onderweg als er weer eens een blaadje moet worden opgeraapt. Dit zijn ook hele waardevolle momenten! In een kwartiertje heen en terug naar de supermarkt? Nee, trek er gerust een uur voor uit en just have fun!

Durf niets te doen

Oei, er is altijd iets te doen! De keuken is nog ontploft na het ontbijt, om over je eigen hoofd nog maar te zwijgen en er kan ook altijd wel een stofzuigertje door het huis heen. Maar door niets te doen creëer je ruimte voor nieuwe dingen of zoals in het artikel staat: vernieuwing en creativiteit vinden hun oorsprong in lege momenten. Ook niets doen en gewoon even genieten van het moment is belangrijk. Laat de boel de boel (en dat vind ik zelf echt zoooooo moeilijk!) en ga gewoon eens een half uurtje zitten kijken en luisteren naar je kleintje. Of pak zelf een leuk tijdschrift en neem even je rust. Die stofzuiger loopt niet weg en zeg nou zelf, het is toch bij ons allemaal weleens een zooitje?

Ontwikkel een ochtendroutine

Lastig om deze toe te passen op je gezin, want meestal hebben wij om te ‘overleven’ ’s morgens al een dijk van een routine. Hier staat ‘kijk pas naar je mails, berichtjes en voicemails als je minstens een half uur of uur aan je moeilijkste taak gewerkt hebt’. Ik denk dat je dat wel zou kunnen gebruiken. Op maandag is bijvoorbeeld mijn zelfbenoemde poetsdag en ik vind de badkamer altijd zo’n klus! Die probeer ik ’s morgens alvast een slinger te geven, voor ik de tijd neem om een keertje op de bank te ploffen en te gaan zitten instagrammen. Als het echt nog wat vroeger is, dan is Sjors ook nog thuis om de jongens eventueel te helpen of te vermaken dus dan kan ik helemaal effectief te werk gaan.

Doe niet alles

HAH dat is wel een mantra dat ik in heel mijn leven probeer toe te passen. Keuzes maken, heeft mij zoveel relaxter gemaakt. Focus op een paar dingen die jou heel blij maken en laat de rest gaan. ‘Goede ideeën zijn er genoeg, maar als je alles doet bereik je niks. Bedenk: wat is de relevantie voor mij  als persoon of de organisatie’. Wees niet bang om kansen te laten gaan en maak keuzes. Het geeft je zoveel rust! In mijn presentatie over zakelijk gebruik van social media voor ondernemers haal ik een quote van Steve Jobs aan die vrij vertaald klinkt als: het is net zo belangrijk om te kiezen wat je NIET gaat doen, dan om te kiezen wat je wel doet. Maak keuzes en laat iets aan je voorbijgaan, ook als alles je leuk lijkt! Je zult zien dat het oplucht en ruimte geeft om of niets te doen, of met je volledige aandacht bij je gezin te zijn.

Nou dat was nog wat lastiger dan ik dacht, maar druk zijn om het druk zijn is niks joh. Probeer van je leven te genieten en in elk geval de focus te leggen op wat voor jou/jullie écht belangrijk is. Je hebt niet genoeg tijd, ruimte en energie om alles te doen! Zelfs als dat misschien wel van je verwacht wordt.